Help Rebecca weer rechtop

Operatie

Craniocervicale fusie: Een operatie waarbij de schedel opwaarts wordt getrokken (cervicale tractie) en in de gecorrigeerde positie wordt geplaatst, waarna het occipitale bot (achterhoofdsbeen) van de schedel wordt vastgemaakt aan de bovenste wervels van de ruggengraat om de gecorrigeerde positie te behouden.

Craniocervicale fusie is een risicovolle operatie en wordt alleen uitgevoerd als er een medische noodzaak toe is.

 Het is een gecompliceerde operatie, waar veel risico’s aanzitten. En het is een lange en zware operatie.

Het materiaal wat bij de fusie wordt gebruikt is gemaakt van titanium, titaniumlegering, jazzbands en donorbot. Tijdens de operatie wordt er gebruik gemaakt van intraoperatieve neuronavigation O-arm systeem en intraoperatieve neurophysologival monitoring. Dat zijn zeer geavanceerde technieken.

Rebecca moet minimaal een week van te voren in Barcelona aanwezig zijn i.v.m pre-operatieve onderzoeken en onderzoeken bij andere disciplines. De operatie zelf zal waarschijnlijk 8 tot 10 uur duren.

Na de operatie zal Rebecca 2 dagen op de IC verblijven waarvan zij 24 uur in een kunstmatige coma wordt gehouden. Na die 2 dagen mag Rebecca naar een kamer op de verpleegafdeling . Zij moet een tijdje in het ziekenhuis blijven totdat zij goed genoeg is om naar het zorghotel te gaan om daar verder aan te sterken. Daarna is het wachten op de goedkeuring fit to fly van de arts om naar huis te mogen. De verwachting is dat Rebecca  in totaal een week of 3 a 4 in Barcelona moet blijven.

Thuis moet er uiteraard verder worden gerevalideerd. Ook dat zal een lang proces zijn.

De rotatie van de nek zal aanzienlijk minder zijn en hier zal Rebecca mee moeten leren omgaan.

Er is een risico dat de wervels onder de gefuseerde wervels de druk niet aankunnen, er ontstaat dan wat men noemt Adjacent Segment Disease (ASD), als dat zo is, is een langere fusie nodig.

Voordat de operatie plaats kan vinden worden er eerst nog onderzoeken gedaan en er zal worden besproken of een lange fusie de voorkeur heeft op een korte.

Naast het contact met de neurochirurg en de neuroloog, zal er ook een consult plaatsvinden bij diverse andere specialisten zoals een diëtist, psycholoog, oogarts en een internist en in rebecca haar geval ook een maag-lever en darmarts

Ook de nazorg wordt goed georganiseerd. Voor en na de ingreep zal er al wat aan fysio worden gedaan en uiteraard is er een controleafspraak.